ATLAS ENERJİ

Ankara: Phone : [90 312] 438 50 77
Fax : [90 312] 438 22 66
İskenderun: Phone : [90 326] 656 33 00
Fax : [90 326] 656 33 09
e-mail : atlas@atlasenerji.com.tr

Diler Holding mevcut islerinin hacmini artirmayi ve istigal alanlarini çesitlendirmeyi amaçlamaktadir. Türkiye'de elektrik enerjisi açigi beklenmesi ve Holding'in kendi sirketlerinin enerji tüketim degerleri dikkate alindiginda elektrik üretim yatirimlari Holding için uygun bir seçenek olarak ortaya çikmaktadir. Diler, Türkiye enerji sektörüne önemli ölçüde katki saglayan gruplardan biri olmayi hedef almis ve bunu gerçeklestirmek için 2005 yilinda Diler Elektrik Üretim A.S.'ni, 2008 yilinda ise Atlas Enerji Üretim A.S.'ni kurmustur.

Atlas Enerji Üretim A.S. elektrik üretimi ve ticareti amaciyla kurulmustur. Sirket merkezi Istanbul'da olup projelerle ilgili tüm resmi formaliteler ve teknik konular Ankara'daki temsilcilik ofisinden, kömür yakitli termik santral ise Iskenderun'dan yönetilmektedir.

Atlas Enerji Üretim A.S. 2 x 630 MW Iskenderun Kömür yakitli Termik Santral Projesinin elektrik üretim lisansini EPDK'dan (Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu) almis bulunmaktadir. Sirket, uzun vadede, dogal gaz, rüzgar ve jeotermal santrallari kurmayi da planlamaktadir.

2 x 630 MW Termik Santral Projesi iki safhada tamamlanmistir. Ilk safhada ilk ünite ile iki üniteye ortak tesisler (baca, türbin-jeneratör binasi, su tasfiye tesisi binasi, deniz suyu ile sogutma sistemi insaat isleri, kömür depolama alani, vb.) yapilmistir. Iki ünite yilda 9.000.000 MWh üretecektir.

Santralin tasariminda süperkritik kazan teknolojisi olarak dizayn edilmis olup sogutma suyu olarak deniz suyu kullanilmistir. Santral Türkiye'nin tüm çevre mevzuatina uygun olarak isletilmektedir.

Iskenderun termik santrali projesinin ÇED (Çevresel Etki Degerlendirme) Olumlu Karari Çevre ve Orman Bakanligi'ndan alinmistir.

Ilk ünite Agustos-2014'de, ikinci ünite Aralik-2014'de ticari isletmeye girmistir.

Termik santralda yaklasik 280 personel çalismaktadir.

Türkiye'de halen kisi basina yillik elektrik tüketimi 2,090 kWh olup 6,460 kWh'lik Avrupa Birligi ortalamasinin oldukça altindadir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi (ETKB) tarafindan 2004-2020 yillari arasi için yapilan öngörülerde %7.7'lik kümülatif yillik artis orani ile Türkiye'deki kisi basina yillik tüketimin 2020 yilinda 5,700 kWh'e ulasmasi beklenmektedir.

Atlas Enerji Üretim A.S, Türkiye enerji sektörünün önemli katilimcilarindan biridir.

2 X 630 MW ATLAS ISKENDERUN TERMIK SANTRALI

Kül, alçi Çimento Sanayi hammaddesi oldugu için ilgili fabrikalara yari mamül olarak satilmaktadir.

Ulusal Elektrik Sebekesi isletmecisi (TEIAS) santral sahasina yaklasik 1 km uzakliktaki baglanti noktasina baglanti saglanmistir.

Çevresel Duyarlilik

Türkiye, AB mevzuatini ve politikalarini uygulamaya özen göstermektedir. Bu nedenle, projede genellikle hava, su, toprak ve gürültü kirliligini önlemeye yönelik mevcut en iyi teknikler kullanilmistir.

Termik santral projesinin fiziksel ve biyolojik çevre üzerindeki etkileri ile bu etkileri önleme, azaltma ve rehabilite etmeye yönelik olarak alinacak yasal, idari ve teknik tedbirler projenin Çevresel Etki Degerlendirme Raporu'nda açikça belirtilmistir. Söz konusu Rapor uyarinca, santralin atiklari (gaz emisyonlari, sivi atiklar) dahil tüm çevresel etkileri Türk Çevre Mevzuati'na uygundur.

Atlas Enerji ile santral yüklenici firmasi arasindaki sözlesmenin ayrilmaz bir parçasi olan santral teknik sartnameleri Türk Çevre Mevzuati'nin gerektirdigi sartlar dikkate alinarak hazirlanmistir.
Atlas Iskenderun Termik Santrali 10 mg/Nm³ degeriyle baca gazi toz emisyonu yönünden Türkiye'nin en temiz santralidir. Bu durum klasik elektrostatik filtre yerine torba filtre sistemi kullanilarak saglanmistir.

Baca çikisindaki gazin toz (partikül madde) konsantrasyonu 10 mg/Nm³ olacaktir. Çevre mevzuatina uygun sekilde yapilan hesaplamalarda baca yüksekligi 100 metre çikmasina ragmen sözlesme sartnamelerinde ve ÇED Raporunda belirtildigi gibi Atlas Enerji proje sahasi çevresinde daha iyi gaz emisyon degerleri elde edilmesi için bacayi 210 metre yükseklikte yapmaya karar verilmistir.

Baca gazi NOx konsantrasyonu; denitrifikasyon (deNOx) ünitesi vasitasiyla, SOx konsantrasyonu Baca Gazi Desülfürizasyon Tesisi absorplama kulesinde yas kireçtasi metoduyla desülfürizasyon (deSOx) isleminde limit degerlere indirilmektedir.

Santralin bölgedeki mevcut hava kalitesine etkisini belirlemek için Sanayi Kaynakli Hava Kirliliginin Kontrolu Yönetmeligi uyarinca, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan onaylanmis bir uzman sirket tarafindan bacadan çikacak SO2, NOx ve partikül madde (toz) kütlesel debileri, proje sahasi çevresindeki diger gaz emisyonu kaynaklari, baca yüksekligi, baca gazi çikis hizi, meteorolojik ve topografik kosullar dikkate alinarak bir Hava Kirliligi Dagilimi Modelleme çalismasi yapilmistir.

Söz konusu Yönetmelikte belirtildigi üzere, hava kirliligi modelleme çalismasi ortasinda termik santralin bulundugu 21 km x 21 km boyutlarinda, baca yüksekliginin 50 kati yariçapli (210 m x 50 = 10.500 m) daireyi içeren bir alan için gerçeklestirilmistir. Belirtilen alanda potansiyel kirlilik seviyeleri incelenmis ve sonuçlar yer seviyesindeki kirlilik konsantrasyonlari cinsinden hesaplanmistir.

Yaptirilan hava kirliligi modelleme çalismasi santraldan çikacak potansiyel emisyonlarin mevcut hava kalitesini önemli ölçüde degistirmeyecegini ve gaz emisyonu degerlerinin en kötü isletme kosullarinda bile çevre mevzuatinda verilen sinir degerleri asmayacagini göstermistir.

Santralda kömür yakilmasi sonucu olusan baca gazi emisyon degerleri sürekli olarak izlenmekte, baca gazi debisi sürekli ölçülerek ve sonuçlar PM (toz), O2, SO2, CO, NO2, sicaklik ve kütlesel debi belirlemesi için kaydedilerek, ölçüm sonuçlari Çevre ve Sehircilik Bakanligina gerçek zamanli (online) olarak iletilmektedir.

Kömür ithalati 31.12.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayinlanan 'Çevrenin Korunmasi Yönünden Kontrol Altinda Tutulan Yakitlarin Ithalatina Dair Dis Ticarette Standardizasyon Tebligi' ne uygun sekilde yapilmaktadir.

Santral için ithal edilecek kömür iskelede gemiden bosaltilarak tozumayi önleyici ve toz tutucu ekipmanlarla donatilmis kapali galeriler içinde yer alan konveyörler vasitasiyla kömür stok sahasina nakledilmektedir. Kömür stok sahasindan sonraki kapali kömür konveyör galerileri, kömür kirici binasi ve kömür bunkerleri de toz tutma sistemleriyle donatilmistir.

Santralin deniz suyu ile sogutma sistemi de denize desarj edilecek suyun özellikleri (ΔT sicaklik yükselmesi dahil) açisindan Türk Çevre Mevzuati'na uygun olacaktir.

Santralin çesitli kisimlarindan çikacak atik sular Atik Su Tasfiye Tesisi'nde aritildiktan sonra Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligindeki sartlar saglanarak OSB Aritma Tesisine desarj edilmektedir.

Santral ekipmanlari ilgili mevzuatta belirtilen sinir degerleri asmayan gürültü seviyelerine sahip olacak sekilde seçilmistir.

Sikayet ve sorulariniz için; cevre@atlasenerji.com.tr   -   Deney Laboratuvari Sikayetleri için; atlas@atlasenerji.com.tr

YÖNETIM SISTEMLERI POLITIKASI

PERFORMANS DEGISMEZLIK BELGESI - CE -

ISO-IEC 27001 - BILGI GÜVENLIGI YÖNETIM SISTEMI

DENEY TALEP FORMU

LABORATUVAR DENEY LISTESI

KARAR KURALI TALİMATI